Van de Burnout terug naar uw Balans

Burnout

 

Burnout lijkt bijna een “mode-verschijnsel” van de afgelopen jaren, maar niets is minder waar. Psychoanalist Herbert Freudenberger heeft in 1974 in zijn boek “ Staff Burnout”  reeds het begrip beschreven en dat een Burnout uit meerdere fasen bestaat.

 

In Nederland is het begrip Burnout pas de laatste 20 jaren een steeds meer gebruikte term voor “Overspannen zijn” waarbij men niet alleen gestrest is (geestelijk) maar ook fysieke kenmerken (lichamelijk) gaat vertonen zoals bijvoorbeeld letterlijk te moe zijn om je bed uit kunnen komen.

 

Ik ga in dit blog nader in op de meerdere fasen, 12 om precies te zijn. Wellicht herkent u een of meerdere bij uzelf of iemand in uw naaste omgeving. Het begrip “ Fasen” dekt in mijn ogen niet de lading, ik noem het liever 12 kenmerken/patronen die optreden. Een enkel kenmerk zal iedereen wel eens hebben, maar wanneer u deze continu en of zelfs gecombineerd ervaart, is de kans realistisch dat u een Burnout (verder) aan het ontwikkelen bent.

  

De twaalf kenmerken die Herbert Freudenberger benoemd zijn:

 

1. de dwang om uzelf te bewijzen

2. verhoogde inspanning

3. subtiele verwaarlozing van de eigen behoeften

4. onderdrukking van conflicten en persoonlijke behoeften

5. her-evaluatie van prioriteiten en waarden

6. toenemende ontkenning van opkomende problemen

7. het terugtrekken in zichzelf

8. voor anderen waarneembare gedragsveranderingen

9. depersonalisatie

10. innerlijke leegte

11. depressie

12. niets meer kunnen/willen/voelen→ grondige Burnout

 

Wanneer u zich realiseert dat u meerdere Burnout kenmerken vertoont is het moment daar om ermee aan de slag te gaan, want het is niet nodig om te wachten tot u alle kenmerken heeft voordat het nut heeft om de weg terug in te slaan. Zoals het blog begon: Burnout kenmerkt zich door een  stressgevoel (geestelijk) met fysieke klachten (lichamelijk)

 

 

DE WEG TERUG …

 

Terug naar uw Balans

 

Voor de mentale (geestelijke) aanpak van uw stressgevoel, het vele denken en willen doen is het prettig om de structuur en grip op uw dag/uw leven te hervinden. Een prettig boekje om hiermee aan de slag te gaan is: ‘Beren op de weg, spinsels in je hoofd’. Omgaan met emoties op het werk: de rationele effectiviteit training geschreven door Theo IJzermans. U bent op dit moment al veel aan het denken en daarom is het goed om hier structuur aan te geven. De kapstok te maken om de gedachten op te lijnen tot productieve gedachten die u weer helpen in plaats van meer werk geven.

 

Daarnaast is het ook goed om u fysiek (lichamelijk) weer op krachten te brengen. Hierop heeft Mike Mandl meerdere jaren gestudeerd en geanalyseerd hoe Shiatsu Massage Therapie een positieve rol kan spelen. In het gratis down te loaden engels-talige artikel kunt u HIER uitgebreid over lezen. 

 

Kort samengevat beschrijft dit artikel het begrip Burnout en zijn ervaringen wat het ondergaan van de Shiatsu Massage Therapie voor u  kan betekenen. Er gebeuren en meerdere processen in het lichaam: u wordt weer bewust dat u een lichaam heeft, wat u draagt, ondersteunt en zorgt dat u kunt doen wat u wil doen, u krijgt hiermee waardering/respect voor uw eigen lichaam en daarmee groeit ook uw “eigenwaarde”. U wordt door het masseren ook gesteund in het vinden van de balans in uw lichaam waardoor u meer innerlijk kracht opbouwt om het mentale proces te doorlopen. Want “denken” vraagt net als “ doen” veel energie.

 

Als u weer aan de slag bent om de spiraal omhoog te belopen zult u merken dat langzaam en zeker uw levenslust, positieve gevoelens en de rust in het lichaam en hoofd terug komt. Dit proces moet uw wel de tijd geven want een Burnout is voor de meeste mensen als een sluipend proces in lange tijd langzaam opgebouwd en daarmee ook diep geworteld in uw “zijn”. Om dit proces om te keren loopt u als het ware dezelfde weg terug en zult u op een gegeven moment opeens beseffen dat u weer helemaal in het leven staat: dat u zich weer gaat verheugen op dingen en met ondernemend wordt en plezier hebt en dat u zich ‘in Balans voelt”.

 

Om een Burnout te hebben is geen pretje, maar u kunt net als andere voor u zelf de Burnout aanpakken en hierbij hulp krijgen om samen de stappen te zetten en uw Balans te herpakken.

 

U hoeft dit niet alleen te doen!  

 

 

Manon Burger

 

www.ShiatsuAcupunctuur.nl