ShiatsuAcuWandelSessie

ShiatsuAcuWandelSessie op de Leersumse heide

 

In de afgelopen weken heeft de Corona Crisis ons land nogal op zijn kop gezet en met de “intelligente lockdown" onze bewegingsvrijheid behoorlijk ingeperkt. Die beperkende maatregelen die de overheid op advies van het RIVM genomen heeft zijn natuurlijk met de beste intenties bedoeld geweest om het aantal Corona besmettingen zoveel mogelijk terug te dringen. Immers indien Corona patiënten intensieve zorg nodig hebben is het wel urgent dat ziekenhuizen deze zorg qua aantal ic-plekken ook kunnen bieden als de nood aan de man is.

 

De door de overheid gevraagde collectieve sociale onthouding die de samenleving werd opgelegd, trekt wel een grote wissel op de maatschappij en bracht de economie voor vele beroepsgroepen in zwaar vaarwater. Veel ondernemers maken een zware tijd door en we worden met zijn allen wel erg aan banden gelegd. Mensen raken met de continue oproepen om toch vooral thuis te blijven in een sociaal isolement. Ze komen soms ook ongemerkt in een negatieve spiraal van te weinig beweging terecht omdat hun wekelijkse sport-activiteiten of loopje dan wel fietstocht naar het werk ineens zijn afgekapt. Men werkt immers in plaats van op kantoor inmiddels grotendeels thuis omdat veel bedrijven de kantoren hebben gesloten. Daarnaast blijft men naast al die inactiviteit wel het normale voedingspatroon aanhouden of eet en snoept men vaak door verveling zelfs nog meer dan nodig is. Je kunt hierdoor heel makkelijk in een zwaarmoedige sfeer belanden en er komen zomaar extra Corona kilo's bij op plekken waar deze alleen maar in de weg zitten. Maar wat erger is, het lichaam als systeem kan door de zwaarlijvigheid die we indien in ernstige mate aanwezig ook wel obesitas noemen, eerder gevoelig raken voor ziektes als diabetes, alsook gewrichtsaandoeningen en vervetting van essentiële organen waardoor allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. 1 op de 2 mensen kampen met overgewicht, 15% lijdt aan obesitas, 21% van de kinderen is te zwaar en in de leeftijdscategorie tussen de 55 en 65 jaar is zelfs 1 op de 5 mensen obees met een Body Mass Index (BMI) boven de 30.

 

 

ShiatsuAcuWandelTherapie wordt vergoed door de meeste aanvullende verzekeringen

(valt  binnen de categorie alternatieve geneeswijzen: Shiatsu Therapie)

 

Juist in het voorjaar is het goed om net zoals de ontluikende natuur, je lichaam de ruimte te geven om zich te ontplooien en het in alle richtingen te laten bewegen. Op het moment dat je hierin beperkt wordt, voel je meestal direct de drang om de grenzen op te zoeken en er uit te breken. Of het gaat botsen binnen de grenzen van je systeem. De min of meer door de

overheid opgelegde inactiviteit veroorzaakt conflicten in jezelf: je voelt je sneller ontevreden, snel geïrriteerd, bozig of juist depressief. Met je familie, de mensen om je heen en of je partner kan het daardoor ook sneller leiden tot woorden wisselingen of onenigheid omdat je relatief veel te langdurig letterlijk en figuurlijk bij elkaar op de lip zit wat aanleiding tot spanningen kan geven. Dat is natuurlijk een onwenselijke situatie. Dit soort situaties en ontwikkelingen te leren onderkennen in je zelf, blijkt voor velen niet altijd even makkelijk om daarmee om te gaan of dat te uiten en bespreekbaar te maken. 

 

Waar kun je terecht met je verhaal over je soms zeer persoonlijke pijn, irritatie of frustratie over dingen die gebeurd zijn of die je bezig houden en hoe geef je die gevoelens een plek? Bij wie durf je dit soort ontboezemingen die meestal zeer privé zijn te uiten waarbij je ook nog een luisterend oor vindt en je je gesteund en geholpen voelt om met die emoties om te kunnen gaan en er zo mogelijk een oplossing gevonden wordt voor de problemen? Wie helpt je met het tijdig onderkennen van de kritieke signalen vanuit je eigen lijf. Hoe zorg je dat je eventueel met hulp van een derde weer uit die negatieve vicieuze cirkel of erger nog neerwaartse spiraal geraakt?

Het is belangrijk dat je zorgt dat je weer in contact komt met je eigen lichaam en dat je de signalen leert herkennen die je lichaam als systeem afgeeft, die als het ware om hulp roepen en om verandering vragen. Met het oog op de Corona Crisis is een veel voorkomende houding en reactie om een tijd lang die signalen en gevoelens die je in je zelf voelt opkomen, te negeren en soms zelfs te bagatelliseren. Dit heeft ook te maken met de opgelegde druk van bovenaf. Dat kun je een tijdje volhouden maar uiteindelijk gaat zich dit wreken in uitingen van frustraties en kan dit op den duur ontaarden in chronische situaties die zich kunnen uiten in ziekte verschijnselen. Die te negatieve, ietwat frustrerende gevoelens, gevoed door de gedachte opgesloten te zitten in het isolement van de thuis situatie gaan meestal niet zo maar vanzelf weer weg zonder het roer demonstratief om te gooien. Het is dan echt nodig om actie te ondernemen en uit die negatieve zwaarmoedige sfeer te stappen, te gaan bewegen en je zelf weer fit te maken. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een gezegde dat al zo oud is als de weg naar Rome. Wees lief en attent voor je lijf en zorg dat je het conditioneel goed in shape houdt dan zal het fitte lichamelijke aspect in een wisselwerking ook een positief effect hebben op een opgeruimde heldere geest.

 

Herken je dit? ……..  Wellicht in min of meerdere mate.

 

Raak je voor je gevoel ook bekneld tussen de malle molens van de maatschappij of de verschijnselen van een bedreigende

natuurramp als dit Corona Virus? Dat zou natuurlijk ook zomaar iets anders kunnen zijn. Ik noem maar een zijstraat: radioactief afval dat als een sluipmoordenaar in onze voedselketen terecht komt of een mogelijke kernramp met de lekkende kerncentrales in België of verder van huis na de zoveelste aardbeving in Fukushima. Voor anderen is de invoering van 5G door de overheid weer een uiterst bedreigende situatie of maakt men zich anderzins zorgen om zaken waar men maar moeilijk vat op heeft.

 

wandelend door de natuur

 

Als je gewend bent in een sportcentrum aan teamsport of fitness te doen en je moet dan overschakelen op hardlopen, wandelen of conditiesporten in de buitenwereld dan kan dat best wel ingewikkeld zijn. Gewoon omdat je het niet gewend bent en het onwennig voelt om buiten in het park, bos of langs het water om het meer heen te gaan joggen.

Toch is het belangrijk om daar wel mee te gaan starten omdat het leven ook na het acute heftige begin van de Corona periode waar we nu nog midden in zitten waarschijnlijk niet binnen enkele weken danwel maanden weer hersteld zal zijn zoals het vroeger in vorm was.

 

Er wordt al gesproken van terugkerende recidiverende Corona perikelen in de winter en dat de problematiek dan weer van voren af aan begint. Dat betekent dat we ons leven anders zullen moeten gaan inrichten in die zogenaamde ander halve meter maatschappij die zijn intrede heeft gedaan en die voorlopig wel zal blijven.

 

Gelukkig heb ik voor iedereen die daar behoefte aan heeft, voor de mensen in mijn omgeving en voor anderen een mogelijkheid ontwikkeld om met wat hulp weer meer te gaan bewegen. Met de speciaal ontwikkelde ShiatsuAcuWandelTherapie methode waarbij wandelen naar een fittere levensstijl toe wordt gestimuleerd, kan het herstelproces zowel geestelijk als lichamelijk op een begeleide manier op gang gebracht worden.

Ook jij kunt mij en mijn methode daarvoor op een voor jou op maat gemaakte geschikte manier in zetten. Ik zeg altijd maar niemand is gelijk, iedereen is anders. De één loopt eenvoudig 5 kilometer of meer in een uur en praat daarbij honderd uit en de ander start met een eerste voorzichtige 300 meter tot aan het bankje met prachtig uitzicht over het water naast de koeienkraal. Hier kunnen we dan rustig genieten van al wat de mooie natuur ons te bieden heeft. We kunnen praten over het leven of gewoon stil zijn en luisteren naar de mooie vogel geluiden of kwakende kikkers met op de achtergrond af en toe een loeiende koe. We doen ook altijd een paar auto-acupressuur en andere bewegingsoefeningen.

Eind mei start ik als de overheid dit toelaat ook weer met de shiatsumassage en eventueel dus acupunctuur op locatie indien gewenst en afhankelijk van je specifieke behandelvraag.

Deze speciaal door mij ontwikkelde methode om mensen weer te activeren naar een fittere en evenwichtiger levenstijl toe wordt dus ook wel “ShiatsuAcuWandelTherapie” genoemd. Daarin wordt dankbaar gebruik gemaakt van de door mij ontwikkelde ShiatsuAcuWandel-principes waarbij ik cliënten help om meer te gaan bewegen. Er is gedurende de wandelsessie gelegenheid om de stress van deze tijd een betere plek te geven en dit als het ware al wandelend van je af te praten wat heel goed blijkt te werken. Door meerdere malen deze rustgevende en relaxte wandelingen te maken over bijvoorbeeld de Leersumse Heide kunnen cliënten langzaam leren ontspannen en kunnen zij op den duur indien daar behoefte aan is hun verhaal kwijt. Die verhalen kunnen te maken hebben met problemen of ervaringen op het werk, zoals mensen met een burn-out of onenigheid met hun leidinggevende. Of het kan gaan over struggles in de privé situatie of over negatieve ervaringen uit het verleden, ja eigenlijk over alles wat een mens zoal bezig houdt. Tijdens een ShiatsuAcuWandelSessie doen we zoals gezegd altijd de nodige therapeutische ontspanningsoefeningen die afgestemd worden op de persoon die het betreft. Je komt als herboren weer thuis vol nieuwe inzichten vervuld van de verfrissende indrukken die de natuur ons geboden heeft.

 

het wandelen kan ook afgewisseld worden met rustig joggen

 

 

De locatie op de Leersumse Heide is een zeer mooi afwisselend natuurgebied! Je hebt hier natuurlijk heide zoals de naam al aangeeft, maar ook bos en water. Die verschillende regio's binnen het gebied zijn weer bevolkt met ieder hun eigen specifieke populatie dieren zoals paarden, groepen (water) vogels en koeien met hun kalfjes, zo vertederend om te zien. De watervogels kunnen via een vogelkijkhut aan de rand van het water bekeken worden en de koeien met hun kalfjes lopen als je geluk hebt gewoon aan ons voorbij op de hei. Doordat ons lichaam ritmisch beweegt tijdens het wandelen en door de diverse indrukken die we op doen, zoals het heerlijke geluid van kwakende kikkers, fluitende vogels en loeiende koeien, werkt die omgeving optimaal mee om zowel lichaam als onze geest te laten ontspannen en weer terug in balans te brengen.

De indrukken die deze prachtige gevarieerde natuur tijdens de wandeling op je achterlaat zijn positieve stimuli, heel anders dan de soms overweldigende hoeveelheid stress die je ervaart in de hectische RatRace in het dagelijkse leven met al het drukke verkeer in de stad. Indien dit ook nog eens gecombineerd wordt met de alles overheersende altijd aanwezige Social Media is er geen moment rust meer en dat is het eerste wat we zullen aanpakken. Telefoons gaan daarom dus uit en of blijven in de auto achter tijdens de wandeling. Door het wandelen en tegelijk de wind door je haren en de zon op je gezicht te voelen, rond te kijken en diverse geuren te ruiken, komt er weer ruimte in je brein voor het ervaren en zien van mogelijkheden in plaats van de spanning en het jezelf vastzetten door de “opgelegde beperkingen”.  Je kunt het wandelen natuurlijk ook alleen doen of samen met een vriend/ vriendin/ partner. Dat hoeft dus niet puur en alleen met mij. Als je het maar doet en die stap onderneemt om er op uit te gaan en je horizon te verbreden. Dat is wat ik met dit hele verhaal probeer te bewerkstelligen.

 

In een ShiatsuAcuWandelSessie praten we over de dingen die je zoal bezighouden in het leven onder volledige discretie en doen we samen zoals gezegd ook de nodige ShiatsuAcu-therapeutische oefeningen indien gewenst gecombineerd met op maat gemaakte therapeutische behandelingen. De Leersumse Heide biedt hier de ideale mogelijkheid voor, want naast de vele bankjes zijn de wandelpaden breed. Prima dus om er met twee personen en de benodigde anderhalve meter afstand tussenruimte te kunnen lopen, waarna we enkele oefeningen uit voeren en af en toe een andere wandelaar, fietser of zelfs ruiter laten passeren.

Samen wandelen biedt je de extra kans om met elkaar te spreken over wat je op dit moment bezighoudt, beperkt, irriteert of inspireert. Je hebt de tijd om deze onderwerpen verder uit te diepen, want je wandelt met gemak en veel plezier zo een half uur tot een uur in dit fijne gebied, los van de stops/oefeningen. Ik benadruk nogmaals dat iedereen ook mensen die slecht ter been zijn een ShiatsuAcuWandelSessie mee kunnen doen. We stemmen de activiteit namelijk af op je persoonlijke mogelijkheden.

 

Doordat je lichaam in beweging is in zo'n prachtige natuurlijke omgeving, geeft dit aan je hersenen ook een verruiming en andere inzichten en prikkels door en biedt het je verhelderende verfrissende ideeën en een andere kijk op de zaken. Dit zal je zittend in een praktijkruimte tussen vier muren minder snel ervaren, omdat je omgeving/uitzicht niet wisselt en deze saaie zeer bekende of hectische omgeving je niet automatisch stimuleert in het ontdekken van die leuke nieuwe ideeën, gedachtes en inzichten.  Het is prettig om in de wandeling ook een onderbreking te brengen door even op een bankje plaats te nemen en rustig te zitten om de natuur in je op te kunnen nemen. Het lichaam en de geest worden verder extra ondersteund om zich op die manier volledig te kunnen ontspannen door het uitoefenen van diverse ShiatsuAcu-therapeutische oefeningen. Door de inspanning van het wandelen en het doen van de oefeningen volgt in reactie daarop automatisch ook weer ontspanning en stress-relieve. Door net wat meer aandacht te geven aan het loslaten van de spanning in ons lijf maakt dit het bewustwording en verwerkingsproces compleet. 

 

Ik hoop dat ik je met deze beelden en woorden kan inspireren om er in deze tijd ook wat vaker en frequenter op uit te gaan, in mooie en rustgevende natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld op de Leersumse Heide. Doe het gewoon samen met een vriend/vriendin of alleen of plan een ShiatsuAcuWandelSessie in met mij. 

 

In mijn praktijk is het nu, met de huidige Corona maatregelen (april 2020) even niet mogelijk om te behandelen met Shiatsu massages en/of Acupunctuur, dus ik heb daardoor meer tijd en sowieso alle gelegenheid om nu ook met jou de natuur in te trekken, voor een verhelderende, relaxte wandelsessie. De oefeningen die we samen doen, kunnen overigens ook gedaan worden op of bij één van de vele bankjes die overal langs deze prachtige wandelroute staan.

 

Wanneer je het een goed idee lijkt om met mij te gaan wandelen, hoor ik dat graag, dan plannen we samen een ShiatsuAcuWandelsessie in. Zoals gezegd is deze ook geschikt voor mensen die wat minder goed ter been zijn en die graag even uit het leven van alle dag willen breken in de stad. Als je geen vervoer hebt, kom ik je gewoon ophalen en dan rijden we samen met de auto naar het prachtige natuurgebied. Vanaf de parkeerplaats is het 300 meter lopen naar het eerste bankje aan het mooie meertje. We kunnen daar de oefeningen doen en praten over wat je zoal bezig houdt in dit leven of gewoon stil zijn en genieten van de natuur. Voor de actievelingen onder ons doen we een rondje van een uur rondom de plassen. Of een rondje van een half uur in het bos richting de vogelkijkhut waar we dan ook even plaats nemen. Je bent inclusief therapeutische oefeningen cq behandelingen (deze worden overigens door je aanvullende verzekering vergoed) en rustmomenten maximaal 2 tot 3 uur weg waarbij de reistijd is inbegrepen vanaf je thuislocatie en weer terug. Voorwaarde is dan wel dat we niet tijdens het spitsuur gaan. Indien het wel gewenst is om de ShiatsuAcuWandelSessie rond die tijden te doen dan is het ook nog mogelijk om een route bij jouw in de buurt te lopen vanaf je huis of vanaf mijn praktijk bijvoorbeeld naar de bossen van Amelisweerd wat ook een hele geschikte therapeutische wandeling oplevert.

 

Ik wens je voor nu veel gezondheid, liefde voor jezelf en je familie en vrienden toe.  Mocht een wandeling je niet passen, maar je zou wel even van gedachte willen wisselen over hoe het met je gaat, ik ben bereikbaar! 

 

Ook voor een intensieve Acupunctuur of Shiatsumassage ben ik natuurlijk na de Corona Crisis weer volledig beschikbaar

 

MENS SANA in CORPORE SANO (Een Gezonde Geest in een Gezond Lichaam) Wees Goed Voor Je Lijf En Je Geest Lift Mee!