Wat is Acupunctuur, twee vormen:                                      Klassieke Acupunctuur en Acupunctuur volgens de Balansmethode van dr. R. Tan. Waarvoor zijn deze vormen toe te passen?

Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne, steriele naaldjes op specifieke punten op het lichaam gezet, namelijk de acupunctuurpunten. Acupunctuurpunten liggen op een meridiaan maar soms ook ergens anders, dan wordt dit een ah-shi punt genoemd. Een punt waarvan bij aanraken de persoon zegt “ah, daar zit de pijn” Meestal zal direct aan het einde van de eerste behandeling een vermindering van uw klachten optreden, echter wanneer uw klacht al lang aanwezig is, heeft het lichaam ook meer tijd nodig om verbetering te ervaren en kan het zijn dat de verbetering pas na een herhaalde behandeling optreedt. Bij ShiatsuAcupunctuur worden twee verschillende vormen van acupunctuur toegepast: de Klassieke Acupunctuur (traditionele chinese manier) en Acupunctuur volgens de balansmethode van dr. R. Tan. 

Acupunctuur volgens de Balansmethode van dr. R. Tan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balansmethode Acupunctuur, punt op de enkel tbv pijnklacht van de pols

ShiatsuAcupunctuur is opgeleid op het gebied van pijnklachten. Zij past de balansmethode van Dr. R. Tan toe. Deze balansmethode onderscheidt zich van de Klassieke Acupunctuur. Er wordt NIET in het pijnlijke gebied behandeld met naalden. De pijn is vaak al zo heftig in het aangedane gebied, dus willen we dit gebied niet nog meer belasten maar wordt een reflex gebied elders op uw lichaam opgezocht waar de naalden worden gezet. Dit reflex gebied ligt vrijwel altijd op uw ledematen (soms op het hoofd), waarbij vaak ook nog de bovenarmen en bovenbenen ontzien worden. Uitkleden hoeft dus vaak niet. Na het zetten van de naalden zult u binnen 10 sec tot 2 minuten de pijn voelen afnemen en de bewegingsvrijheid toenemen, dit wordt ook meteen getest door het aangedane gebied te bewegen.

De balansmethode is zoals beschreven vooral gericht op de aanpak van pijnklachten, ongemak en mobiliteit.

De behandeling ziet er als volgt uit:

  • Voorbereiding: het is prettig om een uur voor de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen of veel te drinken.
  • Behandeling: (circa 45 min.)  De eerste behandeling start met een intake gesprek (circa 15-20min.) waarin ik u vraag wat de klacht is waarvoor u behandeld wilt worden en stel ik aanvullende vragen over uw dagelijks leven waarin u de klacht ervaart. Aan de hand van deze informatie stel ik een behandelplan op en begint de behandeling.  De behandeling wordt liggend op de behandeltafel gegeven, in buiklig, zittend, soms in ruglig, zijlig. De lichaamdelen waar de acupunctuurnaalden worden gezet dienen ontbloot te worden, dit zijn meestal de onderarmen of onderbenen. U wordt met een doek afgedekt waar geen naalden zijn gezet. De naalden blijven ongeveer 30 minuten zitten en worden daarna verwijderd.
  • Na de behandeling: het is goed om na de behandeling op die dag geen zware inspanning meer te verrichten zodat uw lichaam de tijd heeft om de behandeling optimaal te verwerken. Tevens is het goed om genoeg te drinken, zodat de door de behandeling vrijgekomen afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.