Wat is Acupunctuur, twee vormen:                                      Klassieke Acupunctuur en Acupunctuur volgens de Balansmethode van dr. R. Tan. Waarvoor zijn deze vormen toe te passen?

Bij een acupunctuurbehandeling worden dunne, steriele naaldjes op specifieke punten op het lichaam gezet, namelijk de acupunctuurpunten. Acupunctuurpunten liggen op een meridiaan maar soms ook ergens anders, dan wordt dit een ah-shi punt genoemd. Een punt waarvan bij aanraken de persoon zegt “ah, daar zit de pijn” Meestal zal direct aan het einde van de eerste behandeling een vermindering van uw klachten optreden, echter wanneer uw klacht al lang aanwezig is, heeft het lichaam ook meer tijd nodig om verbetering te ervaren en kan het zijn dat de verbetering pas na een herhaalde behandeling optreedt. Bij ShiatsuAcupunctuur worden twee verschillende vormen van acupunctuur toegepast: de Klassieke Acupunctuur (traditionele chinese manier) en Acupunctuur volgens de balansmethode van dr. R. Tan. 

Klassieke Acupunctuur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klassieke Acupunctuur, rugklachten

De Klassieke Acupunctuur geeft aan dat door het lichaam een vitale levensenergie stroomt `Qi`. Het plaatsen van naalden is er op gericht om de lichaamsenegie beter te laten (door-)stromen, eventuele energieblokkades op te heffen en zo uw zelfgenezend vermogen te stimuleren. De Klassieke Acupunctuur is een holistische geneeswijze waarbij lichaam en geest als één worden beschouwd. Alles beinvloed elkaar, dus het uiterlijk toont hoe het innerlijk is en vice versa.

 

In principe kan Klassieke Acupunctuur bij allerlei gezondheidsklachten worden toegepast, omdat de (verstoorde) energie-balans door middel van acupunctuur weer in balans wordt gebracht. Het effect is:

 

Herstellend: gericht op herstel van de aandoening en van de energiebalans. Acupunctuur bevordert de natuurlijke geneeskracht van het lichaam zelf. Dit stimuleert tevens het proces van bewust worden en verantwoording nemen voor de eigen gezondheid. Hieronder valt ook het verlichten van pijn, verruiming van de bewegelijkheid en de verbetering van de orgaan functies.

De behandeling ziet er als volgt uit:

  • Voorbereiding: het is prettig om een uur voor de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen of veel te drinken. 
  • Behandeling: (circa 45 min.)  De eerste behandeling start met een intake gesprek (circa 15-20min.) waarin ik u vraag wat de klacht is waarvoor u behandeld wilt worden en stel ik aanvullende vragen over uw dagelijks leven en eetpatroon. Tevens verricht ik een pols- en tongdiagnose. Aan de hand van deze informatie stel ik een behandelplan op en begint de behandeling.  De behandeling wordt liggend op de behandeltafel gegeven, in buiklig, ruglig, zijlig en soms zittend. De lichaamdelen waar de acupunctuurnaalden worden gezet dienen ontbloot te worden. U wordt met een doek afgedekt waar geen naalden zijn gezet. De naalden blijven ongeveer 30 minuten zitten en worden daarna verwijderd.
  • Na de behandeling: het is goed om na de behandeling op die dag geen zware inspanning meer te verrichten zodat uw lichaam de tijd heeft om de behandeling optimaal te verwerken. Tevens is het goed om genoeg te drinken, zodat de door de behandeling vrijgekomen afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.