Wat is Shiatsu en waarvoor helpt het u?

Shiatsu betekent vingerdruk en is een traditionele oosterse geneeswijze. Het is een massagevorm die eeuwen geleden is ontwikkeld in Japan. De therapeut heeft diverse technieken die er op zijn gericht energieblokkades op te heffen, de lichaamsenergie Qi beter te laten (door-) stromen en zo uw zelfgenezend vermogen te stimuleren. Denk qua technieken bijvoorbeeld aan handpalmtechnieken, het strekken en roteren van gewrichten en het verbinden van twee energiepunten.

 

Shiatsu massage therapie bevordert de vitaliteit, verlicht of verhelpt zelfs klachten en stimuleert de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam door druk toe te passen op specifeke punten op het lichaam, namelijk acupunctuurpunten en meridianen. Shiatsu is een holistische geneeswijze waarbij lichaam en geest als één worden beschouwd. Alles beinvloed elkaar, dus het uiterlijk toont hoe de innerlijk gezondheid is en vice versa.

 

In principe kan Shiatsu bij allerlei gezondheidsklachten worden toegepast omdat de (verstoorde) energie-balans door middel van Shiatsu weer in balans wordt gebracht. De effecten van Shiatsu zijn in twee categorien onder te verdelen: 

 

Preventief: door herstel van de energiebalans kunnen klachten voorkomen worden. Een verstoring van energie wil nog niet zeggen dat iemand ziek is, het kan wel het voorstadium van een ziekte zijn indien de energiebalans niet meer voldoende hersteld (pre-klinische fase).

 

 

Herstellend: gericht op herstel van de aandoening en van de energiebalans. Shiatsu bevordert de natuurlijke geneeskracht van het lichaam zelf. Dit stimuleert tevens het proces van bewust worden en verantwoording nemen voor de eigen gezondheid. Hieronder valt ook het verlichten van pijn, verruiming van de beweeglijkheid en de verbetering van de orgaan functies.

Shiatsu massage therapie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shiatsu massage therapie, in zijlig

Met Shiatsu massage therapie wordt door middel van drukpunt massage uw lichaam geactiveerd en wordt het Yin en het Yang weer gebalanceerd. Deze energie loopt door uw lichaam in meridianen en zorgt dat uw lichaam zichzelf beter kan herstellen en u zich beter gaat voelen. Bij de behandeling worden verschillende technieken toegepast zoals handpalmtechnieken, het strekken en roteren van gewrichten en het verbinden van twee energiepunten. De behandeling wordt door de kleding heen gegeven. Het is daarom prettig als u soepele kleding draagt, waarin u makkelijk kunt bewegen. Soms worden ook hulpmiddelen gebruikt om uw energie nog beter te laten stromen, zoals moxa, cupping, guasha of een enkele acupunctuurnaald (dit laatste in overleg met u) Voor meer informatie over de hulpmiddelen zie verder op deze pagina.

  • Voorbereiding: het is prettig om een uur voor de behandeling geen zware maaltijd te nuttigen of veel te drinken en soepele kleding aan te hebben.
  • Behandeling: (circa 50 min.)  De eerste behandeling start met een intake gesprek (circa 15-20min.) waarin ik u vraag wat de klacht is waarvoor u behandeld wilt worden en stel ik aanvullende vragen over uw dagelijks leven en eetpatroon. Tevens verricht ik een pols-, tong- en buikdiagnose. Aan de hand van deze informatie stel ik een behandelplan op en begint te behandeling.  De behandeling wordt liggend op de futon (op de grond) gegeven, in buiklig, ruglig, zijlig en soms zittend.
  • Na de behandeling: het is goed om na de behandeling op die dag geen zware inspanning meer te verrichten zodat uw lichaam de tijd heeft om de behandeling optimaal te verwerken. Tevens is het goed om genoeg te drinken, zodat de door de behandeling vrijgekomen afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.